Morena och Sofia med sin bok, Sveriges språkfloraSveriges språkflora  - handbok för ett flerspråkigt samhälle

I boken Sveriges språkflora presenteras fakta om ca 50  av de språk som talas i Sverige. Här finns också information om översättning, tolkning, flerspråkighet och språkpolitik. Och tips om hur man kan kvalitetssäkra översättningar till sprk man inte förstår.

För varje språk finns ett textprov, samma för alla språk, så att man kan jämföra språken. Naturligtvis finns även de nationella minoritetsspråken och det svenska teckenspråket med. 

Min medförfattare, Morena Azbel Schmidt, och jag skrev den här boken eftersom vi upptäckt att det ofta blir fel i översättnings- och tolkningssituationer. Det har hänt att arabisk text blivit spegelvänd i broschyrer, eller att man beställer tolk med fel språk eller med en dialekt som inte förstås av den som ska tolkas. Vi behöver kunna mer om språken omkring oss. 

Hur många vet vad man talar för språk i Etiopien, till exempel - trots att det är ett av våra vanligaste invandrarspråk i dag? Eller har koll på de olika varianterna av kurdiska?

Inte heller de inhemska språken har vi så stor koll på. Hur många är det som talar samiska i Sverige, vilka varianter talas var och vad har de talarna för rättigheter?

Det här är en handbok för den som arbetar i det flerspråkiga Sverige. Men det är också en bok för den som bara är road av språk i största allmänhet och intresserad av den svenska språkfloran.

Boken kom ut hösten 2019 och finns att köpa där böcker finns
(morfem.se, bokus.com, adlibris.se) eller på ditt bibliotek. Här kan du läsa bokens förord och innehållsförteckningen.

Det finns även möjlighet att beställa föredrag av författarna om bokens tema, till exempel om vad man ska tänka på när man skriver texter som ska översättas. Hör av dig om du är intresserad!

Länkar till några recensioner av Sveriges språkflora:


                 

 


Sagt om Sveriges språkflora:

 

"Detta är en välkommen och välbehövd översiktlig handbok."

Lars-Gunnar Andersson, Bibliotekstjänst.

 

"Sveriges språkflora är en pedagogisk och välskriven guide i språkdjungeln. Ett fynd för den som söker informativ läsning om språk"

Siv Strömquist, Nyfiken grå

 

"Jag har just läst den underbara boken Sveriges språkflora och vill först och främst tacka för att ni har skrivit en bok som saknades, som behövs och som alla språklärare borde ha på sin hylla."

Kazimera Jakacka-Mikulska, lärare vid interkulturella enheten i Eskilstuna kommun

 

"Vill varmt rekommendera nya boken Sveriges språkflora som handlar om Sveriges många olika språk. Den borde vara obligatorisk läsning för alla som arbetar inom det allmänna - både i kärnverksamheterna och i beslutsfattande positioner"

Charlotte Lundgren, språkforskare, Linköpings universitet

 

"Boken viser at de fleste av oss kan mindre om det faktiske kulturelle mangfoldet i våre egne samfunn enn vi liker å tro."

Thomas Hylland Eriksen, Morgenbladet

 

 

 


#Sverigesspråkflora